Succes ?

Dat maak je zelf

23 apr 2019

Tot mijn verbazing en verrassing trof ik dit viooltje in de tuin. Als onverwachte eenling staat het te stralen tussen de waaltjes. Met succes is dit viooltje hier geland en tot bloei gekomen. Wat is succes eigenlijk en wanneer is iets succesvol?

 

Aanzien

In onze westerse maatschappij wordt succes in negen van de tien keer toegeschreven aan aanzien en geld. Boeken en media beschrijven succesvolle mensen en in het aanbod van verscheidene trainingen en programma’s lijkt deze begerenswaardige status een haalbare kaart.
Aanlokkelijk? Zeker. Realistisch? Natuurlijk, voor een deel van de mensen. Succesvol? Ach, dat is persoonlijk. Doordat de “aanzien-geld” norm gemeengoed is geworden, lijkt dat de standaard te zijn. Het is echter niet DE norm, maar EEN norm en het goede nieuws is dan ook dat je die niet over hoeft te nemen. Sterker nog: het helpt je niet, als het je niet past.
De enige die namelijk kan bepalen of je succes hebt, dat ben jezelf. Daarin schuilt ook direct het probleem. Als jij het niet bepaald, dan is de kans groot dat je jouw succes inkleurt op basis van de ambities en meningen van anderen. En daarmee, dat succes een schaars en veelal kleurloos geheel voor je wordt.

 

Definitie

Van Dale omschrijft succes als een goede afloop, uitkomst of uitslag. Dat kan dus van alles zijn. Voor de één is die goede afloop een inkomstenbron van een paar ton per jaar en voor een ander een diner met vrienden of een dag niet roken of het publiceren van een tekst, om maar wat mogelijkheden te noemen.

 

Doel

Of iets een goede afloop kent, is alleen vast te stellen als je weet wat er dan goed is afgelopen. Succes kan dus niet zonder het stellen van doelen. Als je niet weet wat succes voor jou inhoudt, dan is alles goed of ben je juist nooit tevreden, omdat je succes niet herkent. Hoe hoger je jouw persoonlijke doelen stelt, hoe groter de uitdaging om het te bereiken. Het is dus raadzaam om stil te staan bij jouw doelen en daarmee bij jouw persoonlijke definitie van succes. Wat betekent dat voor jou en hoe geef je daar vorm aan in je dagelijks leven? Pas dan kun je aan de slag gaan om het daadwerkelijk te realiseren. Dat hoeft helemaal niet groots en meeslepend te zijn. Het gaat erom dat jij er blij van wordt en dat jij het gevoel hebt zo waarde toe te kunnen voegen. Natuurlijk kunnen de dingen anders gaan dan je had gedacht, maar zolang je het doel voor ogen houdt, weet je waar je naartoe gaat. Elke stap daar naartoe, hoe klein ook, kun je als succes bestempelen.

 

Succes is een gevoel

Weten en benoemen van succes is één. Hiermee ben je er nog niet, want nu komt het belangrijkste en wat mij betreft ook direct het moeilijkste: succes is een gevoel. Durf en kan je het bereikte doel bestempelen als succes? Dit vraagt om een mindshift. Als die goede afloop er is, hoe klein ook, dan is het een uitdaging en een cadeau aan jezelf om het ook als succes te zien en te voelen. Dat lukt misschien niet ineens, maar ook daarin kun je steeds kleine successen behalen. Misschien voelen de eerste keren als nep, maar “fake it, till you make it” kan daarbij een behulpzaam cliché zijn.

Succes dat maak je zelf.
Succes dat ben je zelf.

Successtap geboekt? Successtap gevoeld?

Be proud.

Deel het, schreeuw het van de daken of houdt het voor jezelf; Glimlach en vier je eigen kleine feestje.

Mocht je het lastig vinden om jouw doel te bepalen of juist de weg ernaar toe, dan help ik je graag om jouw gedachten daarover te ontwarren en zo weer overzicht te krijgen over waar je naartoe wilt en welke stappen je kunt nemen om daar te komen, zodat jij jouw eigen succespiketpaaltjes kunt plaatsen.

Zo dadelijk publiceer ik deze tekst. Het voelt niet als een succes. Wel ga ik het vieren en alleen dat idee al tovert een glimlach op mijn gezicht.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.