Mag het een onsje minder?

Zoeken naar verstilling

19 dec 2019

Het einde van het jaar, de donkere dagen voor kerst. Verleidelijke folders lonken, kerstverlichting fonkelt en kerstliederen vertellen over thuiskomen en stille nacht. Stil is het nog niet. Velen hollen van target naar eindejaarspresentatie, van afsluiting naar kerstborrel en van diner naar de laatste acties die echt af moeten voor het einde van het jaar. Afsluiten hoort bij december, als de steel bij de hark en Yin bij Yang. Bezinning hoort ook bij december. December als moment voor reflectie, voor verstilling, voor inkeer en keuzes maken. Met alle afsluitactiviteiten lijkt er soms geen tijd meer te zijn om stil te staan. Geen tijd meer voor een terug- en vooruitblik; een blik voorbij de cijfers. Tijd voor een moment waarin je stil kunt zijn en luisteren naar jouw innerlijk kompas. Wat vind ik? Wat voel ik? Wat wil ik meenemen en wat mag ik achterlaten? Op welke manier kan ik komend jaar waarde toevoegen voor een ander, maar ook voor mijzelf?

Mag het daarom een onsje minder? Past hier bijvoorbeeld de vraag wat de reden is om die presentatie te geven en of die wel het beste moment daarvoor is en de gekozen vorm de meest geschikte? Hoort het erbij, omdat het nu eenmaal altijd zo gaat? Zijn er acties die tot volgend jaar kunnen wachten of, doe eens gek, eigenlijk helemaal niet nodig zijn? En wat denk je van een voorjaarsborrel in plaats van een kerstborrel? Want laten we wel wezen; over dik twee weken gaat het gewoon weer vrolijk verder waar het vandaag lijkt op te houden. Stel jouw vragen, plaats jouw vraagtekens, maak jouw keuzes en misschien lukt het je om een moment te pakken om stil te staan, om echt stil te zijn.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.