Wachten op de Big Bang?

Of ontwar je de kluwen?

17 jan 2020

Sinds begin januari gebruik ik de agenda van ‘omdenken’ voor gezamenlijke afspraken. Elke week staan er nieuwe spreuken, vragen en plaatjes in om anders naar de dingen te kijken. Waardevol en inspirerend. Afgelopen week stond bovenstaande illustratie afgebeeld en vroeg ik mij af of ik het zover zou laten komen; een big bang van mijn hoofd. Geeft ook zo’n rotzooi.

Chaos als gapende leegte

Chaos is een Grieks woord en betekent leegte. In de Griekse mythologie werd het gebruikt voor het grote niets. De chaos als gapende leegte, het begin van de tijd en de wereld; de leegte waaruit alles zou ontstaan.

Als er chaos in mijn hoofd is, dan voelt dat alles behalve als leegte waaruit alles kan ontstaan. Het voelt eerder als een overvolle kluwen aan gedachten en acties,  waarin alles uiteindelijk implodeert en op zwart gaat. Chaos compleet.
Zou uit deze chaos ook een zinvolle big bang kunnen ontstaan, vraag ik mij af? Eén waaruit mooie inzichten en goede acties ontstaan?
Of is dit alleen weggelegd voor de grote leegte? Het lukt namelijk een  behoorlijk aantal mensen om tijdens of na een meditatie de beste inzichten te krijgen. Die inzichten zijn vaak juist het resultaat van stilte en daarmee ook van een soort vorm van leegte.  
Chaos  –  Meditatie  –  baanbrekende inzichten.
Zou ‘omdenken’ dat ermee bedoelen?

Ontrafelen van de kluwen

Maar terug naar de dagelijkse kluwen. Hoe haal je die uit elkaar, om weer effectief in actie te kunnen komen? Drie stappen:

1. Braindump

Stort die hele chaos op papier. Schrijf alles op wat je kunt bedenken aan dingen die je moet en wilt doen. Als je uit bent geschreven, schrijf dan nog meer op. Alles dus, zodat er geen losse eindjes meer in je hoofd dwarrelen. Het is aan te raden om dit regelmatig te doen. Liefst eens per week. Want door de waan van de dag glippen er altijd weer zaken tussendoor die je niet opschrijft, omdat je nu net even wat anders moet doen.

2. Prioriteiten stellen

Wat komt er straks op jouw actielijst:

  • Wat moet echt gebeuren, omdat anders een boete volgt, het huis afbrandt of een deadline niet wordt gehaald bijvoorbeeld? Niet perse leuk, maar wel hoognodig.
  • Wat vind je belangrijk? Wil je wel alles doen wat je nu doet of kun je een actie uitstellen of zelfs helemaal niet (meer) doen? Wat is het doel van deze actie? Wat past nu bij jou?
  • Kan een ander het doen? Wat is voor jou en wat voor een ander?

3. Plannen

Nu blijven er een aantal actiepunten over die urgent en belangrijk zijn en alleen door jou gedaan kunnen worden. Voorzie die punten van een werkwoord, waardoor je weet wat je precies gaat doen als je die bewuste actie oppakt. Zet de acties vervolgens in een planning. Plan de acties voor het komende kwartaal gericht en voor de komende week heel specifiek, inclusief de tijd die voor elk actiepunt nodig is. Denk daarbij ook aan voorbereidingstijd en eventuele reistijd.
De rest van de kwartalen kunnen redelijk globaal worden ingepland.

 

Met deze stappen creëer  je doel en focus voor jezelf; de kluwen aan gedachten wordt ontrafeld. Bijkomend voordeel is  dat je met deze kennis gerichter kunt reageren op vragen van anderen. Je laat je meer leiden door jouw agenda en prioriteiten, dan door de agenda en prioriteiten van de ander.

Met de Big Bang kan ik je niet helpen, met stilte creëren evenmin, maar als je hulp kunt gebruiken bij het ontrafelen van de kluwen aan gedachten, dan ben je van harte welkom.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.