Hoera, er zijn weer voetbalplaatjes!

Plakken met een plan

30 jan 2020

Tot mijn vreugde heeft mijn supermarkt  weer voetbalplaatjes. Wanneer de caissière bij het afrekenen vraagt of ik plaatjes wil, zeg ik gretig  “JA”.  Ik ga nog net niet buiten achter de dranghekken staan, maar het inplakken van plaatjes is één van mijn “guilty pleasures”.
Ik word instant blij van de blik op het boek met een stapel plaatjes ernaast.
Het inplakken zelf is een soort mix van rust en orde scheppen.

De super heeft het mij dit keer nog makkelijker gemaakt door, naast de nummers, ook de contouren van de spelers aan te geven. Dat geeft een dubbele check, waardoor direct duidelijk is waar een betreffend plaatje hoort.  Zelf optimaliseer ik het proces door de plaatjes eerst op nummervolgorde te leggen, zodat ik niet steeds heen en terug hoef te bladeren. Heerlijk!

 

Wat bedoel je met proces?

Een proces wordt omschreven als  een reeks van samenhangende, opeenvolgende stappen die leiden naar een resultaat. Alle stappen, ofwel activiteiten, hebben een duidelijke relatie tot die output. In mijn geval een boek waarin alle vakjes zijn opgevuld met plaatjes. Een resultaat dat ik overigens zelden bereik, want ruilen gaat zelfs mij te ver (misschien vooral een gêne-dingetje) .

Waar het bij een voetbalplaatjes boek heel overzichtelijk is, zijn de processen waar we in ons werk mee te maken hebben meestal een stuk minder duidelijk. Vaak gaan we impulsief aan de slag omdat we zin hebben om een bepaalde activiteit op te pakken, iets om directe actie vraagt of omdat de manier van aanpakken een gewoonte is geworden. Meestal  zit er dan geen logische ordening in de acties. Dit kan leiden tot verspilling van tijd en geld, waardoor we ruimte mislopen voor andere zaken.

 

Vol boek

Door terug te redeneren vanuit hetgeen je wilt bereiken, kun je zicht krijgen op een logische volgorde van de stappen die nodig zijn om dat resultaat te bereiken. Denk daarbij ook aan mensen en middelen die eventueel van belang zijn om stappen te kunnen zetten. Het kan namelijk zijn dat je op iets of iemand moet wachten voordat je verder kunt. Als de plaatjes in de winkel op zijn, dan houdt het voor mij even op.

Welke stap kan anders of simpeler? Zoals een andere volgorde van de voetbalplaatjes leidt tot een tijdbesparing. Dus zelfs een simpel proces als een vol voetbalboek, is te optimaliseren. In dit geval gaat het mij niet om dat volle boek, maar enkel om het proces.  Toch, mocht iemand toevallig de plaatjes hebben van Matthijs de Ligt, André Onana en Nick Viergever, dan houd ik mij aanbevolen!

 ========

Wil jij dat ik een keer meekijk naar jouw bedrijfsprocessen of de aanpak van jouw plan om te zien of er meer overzicht en rust in mag komen? Dan ben je van harte welkom.  

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.