Another brick in the wall

Handen uit de mouwen

6 feb 2020

Tegeltjes- en andere wijsheden


Spreuken, wijsheden en krachtige zinnen; ik ben er dol op. Dat ik daarin niet de enige ben, blijkt wel uit de grote collectie fijne zinnen in boeken, tijdschriften en scheurkalenders.  Ook instagram staat er vol mee.
Toegegeven, lang niet alle wijsheden spreken mij evenveel aan, maar soms komt er dan ineens een pareltje voorbij waardoor ik direct helemaal ‘aan ga’. Gisteren trof ik zo’n uitspraak van Ernst-Jan Pfauth (journalist, ondernemer, mede-oprichter en CEO van De Correspondent).

Blijft jouw droom een fata morgana?

Straks de uitspraak zelf, maar eerst de essentie. Die komt neer op het werk dat ons te doen staat om een droom, bijvoorbeeld een gepubliceerd boek, werkelijkheid te laten worden. Hoe komt het dat de een zijn of haar dromen waarmaakt, en de ander niet? Als projectmentor vind ik dat razend interessant. Waarom blijven veel dromen hangen in een fata morgana-achtige toestand?  Een mooie gedrukte versie van jouw boek bijvoorbeeld, als onbereikbare utopie in een druk en vol leven.
Ernst-Jan zelf schreef een aantal boeken, náást een drukke baan. Net als Ernst-Jan ben ik ervan overtuigd dat vele dromen wel degelijk bereikbaar zijn.

Stappen

Waar het op neer komt, is dat het realiseren van een droom of plan een andere aanpak vergt, dan de aanpak van de dagelijkse bezigheden. En juist daarin schuilt de kans op stagnatie, want hoe moeilijk is het om aan die droom te werken als je – in de hectiek van de dag – ook de lopende klanten wilt helpen. Sterker nog, dat is bijna niet te doen. Juist omdat het twee verschillende dynamieken zijn. De dagelijkse operatie versus een langere termijn doel. Daarin zit ook direct de switch; in de vragende drukte moet je ruimte maken om met die andere dimensie aan de slag te gaan.

Daarmee is de aanpak van de droom in beginsel even simpel als doeltreffend:

  • Kleine stappen
    Verdeel jouw droom in kleine, concrete stappen. Hoe concreter de droom, dus hetgeen je wilt realiseren, hoe beter de stappen kunnen worden bepaald. Dus bijvoorbeeld op 29 maart wil ik de conceptversie van het hele boek naar mijn redacteur sturen. Richt je vervolgens niet meer op het eindresultaat, maar op één haalbaar doel per dag. Elke stap die je zet, brengt je dichter bij het resultaat dat je wilt bereiken.
  • Mindset
    Stap bewust uit de dynamiek van alledag, de dynamiek van leveren en reageren, in de dynamiek van ruimte en van creëren. Dus consequent tijd reserveren, die dan alleen beschikbaar is voor de realisatie van een volgende stap. Alle andere input staat dan op “stil”. Wacht dus niet totdat de tijd ‘komt’ voor je droom. Die tijd ‘komt’ niet, die maak je!

Een aanpak die klopt in zijn eenvoud, maar ik ben de laatste die zal zeggen dat het ook eenvoudIG is om uit te voeren. Breek me de bek niet open. Bij sommige van mijn dromen is zelfs de fata morgana verschrompeld tot een plasje slappe kleuren.

Om de kans van slagen te vergroten helpt het als je de stappen op de ‘creatieweg’ kunt zien als een groeipad waarin je je ontwikkelt en niet als gedoe over hetgeen dat nog steeds niet is bereikt. Het scheelt ook als er iemand naast je staat, die je aanmoedigt en verantwoordelijk houdt. Dat maakt de kans kleiner dat je vervalt in de waan van de dag en de droom alsnog verdampt.

Bakstenen

Maar, wat zei hij nou eigenlijk precies, Ernst-Jan?

“Elke droom bestaat uit bakstenen”

Denk als een bouwvakker. Iemand die elke dag weer baksteen op baksteen stapelt, zonder op te geven, tot er daadwerkelijk een villa staat. Of als de schrijver die elke dag een paar pagina’s schrijft zodat er aan het eind van het jaar een boek ligt. Het gaat alleen om de bakstenen. Oh ja, vergeet onderweg niet te kijken naar het muurtje dat je al hebt gebouwd of de bladzijden die al zijn gevuld. Misschien niet perfect, maar ze staan er mooi wel. Topper! Want juist stappen zetten, doorgaan en niet opgeven als het muurtje nog wat scheef staat en de droom onhaalbaar lijkt, is zo moeilijk. Maar jij steekt de handen weer uit de mouwen en stapelt verder.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.