Waar ga jij voor?

Zonder richting meer afleiding

11 mrt 2020

Het is maandagochtend. Voor mij staat een heerlijke cappuccino. Het zonnetje doet dappere pogingen om het voorjaar door de ramen naar binnen te sluizen. De week ligt open en ik ben klaar om er vol tegenaan te gaan. In mijn planning staat een keurige indeling, maar eerlijk, ik bedenk nu al allerlei dingen die ik eigenlijk ook graag wil doen. Nog even die factuur opmaken, een boek bestellen of een mail versturen. Fijne concrete afvinkacties.

Daarin ben ik niet de enige. Neem nou Frank. Frank is een ondernemer die altijd bruist van energie en mooie plannen. Toen ik hem enkele maanden geleden ontmoette, was hij vol enthousiasme bezig  met allerlei opdrachten en verkennende gesprekken. Overal lagen kansen. Door al die opdrachten en kansen was hij het overzicht kwijt geraakt; gevraagde acties bleven liggen en waar sommige opdrachten maar niet afgerond raakte, was hij aan de andere kant hard bezig en loerde juist het gevaar dat potentiële opdrachtgevers tegelijk van start wilden gaan. Al met al een stressvolle situatie.

Heldere keuzes

In een gesprek hebben we alle gedachten, plannen en lopende zaken uit elkaar gerafeld. Hiermee kreeg Frank inzicht in zijn eigen gedachtepatronen en ontstond direct al meer richting. Aan de hand van zijn verhaal, heb ik alle plannen, opdrachten en lopende zaken in een schema gezet en van aanvullende feedbackvragen voorzien. Met het schema werd de reikwijdte van het geheel  in één oogopslag duidelijk. Dit zorgde voor een extra aanscherping. Op basis van het gesprek, het schema en de feedbackvragen, maakte Frank keuzes in zijn aanpak en kwam hij tot een planning met gerichte acties. Hiermee kreeg hij weer grip op zijn werkzaamheden en liet zich minder meesleuren door de waan van de dag.
Acties werden afgerond en Frank had tevreden opdrachtgevers. Dat waren nieuwe ervaringen voor hem!

De moed om ‘nee’ te zeggen

Het begint dus met het bepalen van de richting. Zonder bewuste richting is de kans groot dat je allerlei kanten opvliegt en wordt het toegeven aan waan van de dag verleidelijker.
Waar ga je voor? Wat wil jij bereiken? Wat is zo belangrijk voor je, dat je doorgaat ook als alles tegen zit? Hoe scherper jouw richting, hoe makkelijker het is keuzes te maken en de focus te bewaren. Daarmee geeft richting kracht. Het wapent je tegen de afleidingen van de dag, waardoor je vooral bezig bent te reageren. Het wapent je ook tegen het hoppen naar een nieuw doel of een andere aanpak, als de resultaten tegenvallen of het moeilijk wordt. Het geeft je moed om ‘nee’ te zeggen en de focus te bewaren op de richting en de doelen die voor jou belangrijk zijn.

De zon heeft inmiddels plaats gemaakt voor regen en wolken, maar mijn boodschap voor jou staat. De afvinklijstjes liggen er nog steeds, want mijn focus is terug bij het schrijven van die boodschap. Dat vind ik dan weer belangrijk.
Net als een goede cappuccino trouwens.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.