Inbox als slaapmiddel

Keuzes maken om beter te slapen

21 jan 2021

Mindset als het verschil tussen wel en niet goed slapen

Slaap blijkt steeds weer een grote rol te spelen om je fit en gezond te voelen. Het schijnt zelfs een gezond gewicht te bevorderen. Leuk en aardig allemaal, maar er zijn momenten dat ik mij vertwijfeld afvraag hoe je dat doet: voldoende slapen. Vooral in de zomer, als de dagen lengen en de temperatuur stijgt, kan goed slapen een beetje in het verdomhoekje terecht komen.

Op wandelen, ook goed voor lijf en leden, heb ik meer invloed. Tijdens een wandeling kort geleden luisterde ik een podcast met slaapcoach Irma Leijten.

Volgens Irma gaat het bij goed slapen niet zozeer om maatregelen als warme melk, nog even lezen of lavendel op het kussen. Dat zijn middelen en als die werken is dat prima. Maar in essentie gaat het daar niet om, het gaat om de eigen reactie op het uitblijven van de slaap. De oplossing zit niet in het middel, maar in jezelf. Het verschil tussen wel en niet goed slapen, zit voor het grootste deel in de mindset. Degene die wel goed slapen, doen juist eigenlijk niks.

Erken de bestaande situatie

Nu zeg ik niet dat niks doen altijd het toverwoord is, zeker niet, maar wel als het gaat om het belang van de erkenning van wat de situatie is.  Ook als er stressfactoren zijn, zoals bijvoorbeeld geluid in het geval van slaap. De reactie op stress is vaak dat we de stressoorzaak weg willen hebben. Maar dat kan niet altijd. Dan is het handiger om stilt te staan en naar binnen te kijken: wat doet het met mij? En het lef te hebben om in plaats van te blijven vechten tegen die verstoorder, te erkennen dat die er is en dan te kijken hoe je er mee om gaat en wat je kunt doen.

Datzelfde geldt voor de volle inbox. Die is er en ook hier gaat het voor een groot deel om mindset. In tegenstelling tot goed slapen gaat het in dit geval dus niet om nietsdoen, maar wel om de erkenning dat het er is en dan te kijken hoe je er effectief mee omgaat.

Blijven doen wat je belangrijk vindt

Aan het eind van het interview voegt Irma toe, dat slaap een middel blijft om het leven te leiden dat je wilt leiden. Om energie te krijgen zodat je overdag kunt doen, wat je wilt doen. Zij pleit er voor om oog te blijven houden voor wat je – buiten slaap – belangrijk vindt in het leven: iets bereiken op je werk, iets afmaken en je niet af laten leiden door je mail of die ene vriend of vriendin wél even bellen om bij te praten, want daardoor krijg je een meer tevreden en blijer gevoel. Je wordt gemakkelijker ontspannen en dat helpt je ook om de volgende nacht beter in te slapen. De podcast eindigt met de tip voor slechte slapers om de dingen te blijven doen die ze leuk en belangrijk vinden, ondanks dat ze moe zijn. 

Je niet laten leiden door je mail, kan dus zelfs tot beter slapen leiden. Alle reden om nog eens goed naar die inbox te kijken en naar het plan wat je zo waardevol vindt, maar waar je steeds niet aan toe komt. Want het geeft dus niet alleen veel voldoening om daar mee aan de slag te gaan, maar je wordt er ook nog eens gezonder en fitter door.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.