Dit even niet. Een remedie tegen zitten blijven

Eigen schuld, dikke bult

12 feb 2021

Zitten blijven

Verschillende nieuwssites schrijven dat minister Slob leerlingen laat weten dat ze rekening moeten houden met zitten blijven. Volgens de minister kan zitten blijven, stressverlagend werken.

Een mooi streven, maar of deze boodschap de stress zal verlagen, waag ik te betwijfelen.

Stapels strafregels

Uit mijn tienerjaren herinner ik mij dat stress juist ontstond, als zo tegen het einde van het schooljaar duidelijk werd, dat er een eindspurt nodig was. Eigen schuld, dikke bult; want schoolwerk bungelde ergens ver onderaan mijn lijstje van leuke dingen. Uren bracht ik door op lege gangen als ik er weer eens uit was gestuurd. Bladen vol afgeraffelde strafregels zagen het daglicht en ik ging pas aan het werk als het eigenlijk te laat was. De weg richting zitten blijven werd jaarlijks opnieuw ingeslagen, maar ook elk jaar kwam het besef van de eindspurt. Want hoe lamlendig ik ook was, zitten blijven wilde ik echt niet.

Mijn luie tienerbrein bedacht zo telkens net op tijd manieren om toch over te gaan. Eén keer dreigde dat te mislukken, maar toen hebben de leerkrachten mij een handreiking gegund. Een goed uitgevoerde taak voor Frans zou toegang geven tot de vierde klas. Terwijl de rest van de familie in het zwembad lag, zat ik uren gebogen over Franse teksten. De resultaten van dat geploeter gaven mij gelukkig het startbewijs voor die vierde klas. Ik heb veel gemopperd die zomer, maar hé, alles liever dan blijven zitten. Het idee alleen al was pas echt stressvol.

Voor wie is het bedoeld?

Soms wil je iets waardevols toevoegen en ga je daar – in je enthousiasme of bijvoorbeeld omdat de tijd dringt – direct volop mee aan de slag. Direct in actie is een groot goed, maar kan het risico met zich meebrengen dat je onvoldoende hebt stilgestaan bij de vraag wat het doel is, voor wie je iets waardevols wilt toevoegen en of diegene op de geboden oplossing zit te wachten. Zoals ik mij afvraag of zitten blijven wel de oplossing is waar leerlingen naar uitkijken.  

Mijn doel was overgaan en in de derde klas heb ik daar hulp bij gekregen in de vorm van een extra kans.

Samen met jou kan ik kijken naar plannen die je hebt bedacht, hoe die passen bij waar je voor staat en voor wie je iets toe wilt voegen. Klinkt dit als een interessant handreiking? Stuur mij dan een berichtje: info@tanjacornelissen.nl  

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.