Vies voer? Dat pikken we niet!

Verkeerde oplossing in de winkelwagen

19 feb 2021

In de tuin hangt een voederhuis voor vogels. Het is een rond geval met in het midden een holle, doorzichtige buis waar het voer in kan. Het ronde geval zelf is een soort traliewerk, waardoor dit huis alleen bereikbaar is voor kleine vogels. In de zomer ligt het huis in de schuur en aan het begin van de winter heb ik het tevoorschijn gehaald en met vogelzaad gevuld. Aanvullen bleek niet nodig, want het bleef oorverdovend stil bij het voederhuis.

Vogelnitwit

Ik ben een nitwit op het gebied van vogels en kan nog geen merel van een ekster onderscheiden. Laat staan dat ik iets van hun eetgewoonten weet. Dus wat dat onaangeroerde vogelvoer betreft: geen idee waardoor dat komt. Misschien was de nood niet hoog genoeg.  De nood werd afgelopen week een stuk hoger, toen Nederland werd opgevrolijkt door sneeuw en ijs. De natuurlijke voedingsbronnen voor de vogels waren bedekt en ik las berichten die opriepen tot bijvoeren. Na wat bronnenonderzoek strooide ik – als een ware dierenvriend – stukjes appel, havermout, brood en rozijnen in de tuin. Ook het vogelzaad strooide ik kwistig in het rond, benieuwd wat daar mee zou gebeuren. Daarnaast kwam er een bakje water met suiker. Volgens mijn bron voorkomt de suiker namelijk dat het water bevriest.

Inferieur vogelzaad

En, ja hoor, de vogels wisten hun weg naar onze tuin te vinden. Vrolijk pikten ze er op los. Toch was de nood misschien niet zo hoog dat ook het vogelzaad werd verorberd. Zelfs sneeuw en ijs konden hen niet verleiden tot het eten van het voer. Het kan natuurlijk ook dat de nood weliswaar hoog was, maar dat ze hun snavels ervoor ophaalden en dachten: liever verhongeren, dan deze vieze troep moeten doorslikken.

Het lijkt erop dat ik een verkeerde keuze heb gemaakt qua vogelvoer; een inferieur soort vogelvoer misschien wel met de smaak van karton of verdorde graanresten. Eerlijk gezegd had ik er ook niet over nagedacht. Ik zag de zak in de super liggen en heb het zo in de winkelwagen geknikkerd.

Verkeerde oplossing

Bij projecten kan ook een verkeerde oplossing in de winkelwagen worden gegooid. Er wordt hard gewerkt, maar het is niet helder wie straks vrolijk wordt van het resultaat. De teleurstelling is dan groot als het resultaat onaangeraakt blijft liggen. Wat is je doel, welke oplossing past daar bij en voor wie? Juist helderheid daarover aan het begin, legt de basis voor een mooi resultaat aan het eind van het traject.

Ik ben niet van de vogels, maar wel van de helderheid in projecten. Dus als je daar oren naar hebt, stuur mij dan een berichtje: info@tanjacornelissen.nl.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.