Aanplakbeleid

Compromisbord

12 mrt 2021

Met click & collect heb ik een boek besteld en een tijdslot gereserveerd.

Voorgedrukte panelen

Het is bijna tijd, dus wandel ik richting de boekhandel. In de middenberm voor het gemeentehuis staat een verkiezingsbord. Tijdens de vorige verkiezingen stond het bord er ook al, maar toen was het een zooitje vergeleken met het strakgetrokken beeld van vandaag. Het bord heeft duidelijk een upgrade ondergaan en biedt nu plaats voor 24 gelijkvormige posters. Als ik beter kijk, blijken het geen losse posters te zijn, maar voorgedrukte panelen. Voorbij zijn de tijden van ouderwets ambachtelijk plakwerk met lukraak geplaatste posters vol bobbels en loshangende hoekjes.

Drieëntwintig partijen hebben hun plaats opgeëist. Er is nog één plek over. Misschien dat een ouderwetse plakker nog een gokje waagt.

Geen interesse

Nog even blijf ik kijken om te zien of iemand stilstaat en geïnteresseerd een blik op de posters werpt. Niets van dat alles. Auto’s rijden voorbij, fietsers richten hun blik vooruit en voetgangers draaien hun hoofd nauwelijks richting het bord.

Het bord lijkt een compromis tussen een opgeruimde gemeente en partijen uit op zichtbaarheid. Dat opgeruimde is gelukt; keurig hangen de gelijke posters in vakjes naast elkaar. Naar het doel van de partijen en het behalen daarvan, moet ik gissen.

Focus op de vorm

Ook projecten kunnen onbewust los raken van de oorspronkelijke vraag. Gaandeweg is het doel uit het oog verloren. Het is niet raar dat het zo gaat. Er zijn zoveel factoren waar rekening mee moet worden gehouden en dan is het soms lastig om stil te staan en er even boven te gaan hangen. Vaak verliezen we ons in de vorm zonder nog te denken aan de bedoeling die we er aanvankelijk mee hadden.

Terwijl juist die bedoeling energie en richting geeft. De vorm is dan het antwoord op de bedoeling. De intentie met het ‘compromisbord’ is misschien wel om mensen alert te maken op de aankomende verkiezingen; een impliciete oproep om te gaan stemmen. Als dat het doel is, dan is de vraag of het bord in deze tijd nog wel de beste vorm is.

Zit jij nog op koers? Of heb je eigenlijk behoefte aan meer helderheid en zin in je project? Stuur mij dan een bericht (info@tanjacornelissen.nl) dan denk ik graag met je mee.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.