Wheresit ?

Soms is het resultaat een teleurstelling

16 apr 2021

Deze week ben ik in de ban van het paneel van de rechtvaardige rechters. Dit paneel was onderdeel van het schilderij “Het Lam Gods”, maar verdween in de nacht van 10 april 1934 uit de Sint-Baafskathedraal in Gent. Afgelopen zondag, 87 jaar na dato, begon ik te luisteren naar het onvoorstelbare verhaal over chantage, een laatste ademtocht, falende politie en een geheimzinnige code.

Niet ‘whodunit’ maar ‘wheresit’ houdt de gemoederen van tientallen speurders al decennia lang bezig. De speurders gaan secuur en systematisch te werk om de code te kraken, maar tot op heden zonder resultaat.

Het werkt aanstekelijk. Mijn handen jeuken om naar Gent af te reizen en het mysterie te ontrafelen. Iedereen kan namelijk op zoek gaan, hoor ik in de podcast, alles wat je moet weten is online vindbaar en er zijn vele aanknopingspunten.

Het zal toch niet waar wezen dat ik…? Of jij…?  Visioenen van eeuwige roem beginnen al kleur te krijgen. 

Net als het oplossen van dit mysterie, vraagt elk project om een systematisch aanpak. Dat begint met een concreet en tastbaar resultaat. Vooraf moeten de verwachtingen helder zijn.  Wat wil je bereiken en wat is klaar als het klaar is? Wanneer is het zover en wat gaat het kosten? Pas als je dat duidelijk hebt, kun je een plan maken. Als het resultaat een beetje vaag blijft, dan is het risico groot dat je iets oplevert waar niemand echt tevreden over is.

Dan is er geen teleurstelling over wat er (weer) niet is, zoals bij het paneel, maar juist over wat er wél is en er misschien beter niet had kunnen zijn. Dat leidt niet alleen tot teleurstelling voor jezelf, maar ook van andere betrokkenen zoals de klant of je baas.

Het paneel vinden is waarschijnlijk een tikje overmoedig. Maar eerst starten met meer inzicht – bijvoorbeeld in de onderzochte verstopplekken – klinkt als een haalbare kaart. Een resultaat zou dan kunnen zijn dat er eind juni een plattegrond ligt. Een plattegrond met daarop alle plekken waar graafwerkzaamheden zijn verricht en de politie daadwerkelijk onderzoek heeft gedaan.

Een nog makkelijker resultaat: dit weekend luisteren naar de podcast ‘De Vlaamse Kunstroof’. Misschien raak jij ook wel in de ban van het ontbrekende paneel.  

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.