Het doel staat op één

Waar elk project mee zou moeten beginnen

21 mei 2021

Afgelopen zaterdag liep ik doelgericht naar het warenhuis om het kleinigheidje te kopen dat ik in gedachten had voor mijn zoon. Twee dagen later zou zijn eindexamen beginnen en een steuntje in de rug kon hij wel gebruiken.

Na alle maanden van sluiting, liep ik wat onwennig naar binnen. Geen afspraak nodig, wel een mondkapje. Waar is die eigenlijk? Ik graaide tussen de spullen in mijn tas. Geen mondkapje.

Al snel gaf ik het op en bedacht dat het warenhuis ook mondkapjes verkoopt.

Maar ik mocht niet naar binnen en nee.. de verkoopster was niet van plan een setje voor mij te pakken. Ik zag ze liggen, maar kon er niet bij.

Nog voordat mijn frustratie de overhand kreeg, kwam ik op het idee een medeklant te vragen om mij een setje aan te reiken. Er bleken meerdere soorten te zijn. Zij hield een paar setjes omhoog en koos voor de groene: “die staat mooi bij je jas”.

De rest ging daarna volgens plan. Het gewenste kleinigheidje gekocht. Pakket gemaakt. Zoon blij en moeder ook.

Als je doel duidelijk is, dan vind je vaak een alternatieve weg. Zonder dat concrete doel wordt dat meestal een stuk lastiger. Dan is de kans groot dat je ervan afziet of kiest voor een slap resultaat. Dan had ik misschien een ander kleinigheidje gekocht. Ook goed, maar minder leuk.

Dat geldt ook voor projecten. Juist als je niet goed weet wat je concreet wilt bereiken, dan is de kans groot dat het eerste, beste obstakel er voor zorgt dat je het opgeeft. Soms is dat niet erg, want als je niet weet waarom je iets doet, kun je het vaak net zo goed laten. Maar meestal is dat jammer.

Daarom is het zo van belang dat je niet alleen weet wat je wilt bereiken, maar ook waarom. Dit klinkt als een open deur en dat is het ook. Maar vergis je niet, je zult niet de eerste zijn voor wie dat niet duidelijk is. We verliezen ons zo snel in de vorm, dus de manier waarop we het aanpakken, dat we niet meer denken aan de reden die we ermee hebben of hadden. En juist die reden zorgt ervoor dat we alternatieve wegen zoeken als we een obstakel tegenkomen.

In een ‘Goesting & Helderheid VIP intens’ ga ik samen met klanten aan de slag om juist dat punt goed helder te krijgen en daarmee een stevige basis neer te zetten voor als het anders loopt dan verwacht. Het begint altijd met die basis: waarom wil je iets bereiken en hoe ziet dat er dan uit?

Lijkt jou dat ook wat? Hier lees je er meer over

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.