Les Pays-Bas, douze points!

Chantal Janzen = de maatregel

28 mei 2021

Nog even over het songfestival, wat een staaltje van Nederlandse perfectie hebben ze laten zien.

Een groot High Tech project waarin elke seconde tot in perfectie werd getimed en geoefend. En alles uit de kast werd getrokken om aantrekkelijk en vernieuwend te zijn, van een transformerende Erasmusbrug tot aan details zoals de stoplichten voor Ahoy, waarbij het groene licht een dansend poppetje was en ‘Waterloo’ ten gehore werd gebracht.    

Maar zelfs dit evenement verliep niet vlekkeloos. Tijdens de halve finale viel camera vijf plotseling uit en moest er worden geïmproviseerd.

Onverwachte gebeurtenissen horen bij projecten, als de kop bij de schotel en de appel bij de boom. So you better be prepared. Klinkt leuk, maar hoe doe je dat dan? In simpele stappen zie dat er zo uit:

  • Bedenk welke gebeurtenissen jouw project kunnen hinderen.
  • Bedenk hoe groot de kans is deze gebeurtenissen ook echt gaan plaatsvinden.
  • Zet de risico’s in volgorde van belangrijk tot onbelangrijk.
  • Kies welke risico’s je accepteert en voor welke je maatregelen neemt.
  • Werk deze maatregelen tot in detail uit.

Het gaat steeds om het evenwicht tussen de kans dat iets gebeurt, het effect daarvan op jouw project en de kosten van de eventuele maatregelen. Natuurlijk komen er dan nog steeds onverwachte gebeurtenissen uit de hoge hoed en is het soms improviseren, maar dit is dan tot het minimum beperkt.

Bij het songfestival was Chantal Janzen de ‘maatregel’. Door haar improvisatietalent en het snelle schakelen van de regie, merkten de miljoenen tv-kijkers van over de hele wereld niets van het stressmoment rondom de camera.

Eerlijk gezegd vond ik de winnaar niks. Waar ik wel van genoten is de gesmeerdheid van het project en van de techniek. Super indrukwekkend. Dat doen ‘we’ toch maar mooi.

Ken jij de risico’s in jouw projecten en heb je maatregelen klaar staan? Als je hier hulp bij nodig hebt, spreek ik je graag. Dit is de link.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.