Generatie project

Project en passie

16 jul 2021

Op zoek naar vakantie adressen, komen plaatjes van grootse kathedralen voorbij.  Regelmatig ben ik vanuit een warme drukte in de koele pracht en praal van zo’n imposant bouwwerk terecht gekomen. De kathedraal als manier om god te vereren, maar zeker ook als prestige project: wie heeft de grootste.

Wat de reden ook is, het blijft verbazingwekkend dat deze geweldenaren werkelijkheid konden worden. Niet alleen was het zware arbeid, waren de geldstromen verre van betrouwbaar, maar ook waren het projecten over de generaties heen en heeft slechts een klein deel van alle betrokkenen een eindresultaat kunnen zien.  

In deze tijd zou dat bijna niet meer kunnen. Als wij nu het plan hebben om een mooi project te starten, dan gaat het al snel over tastbare resultaten en begrotingen. Als dat vooraf niet duidelijk is, wat doen we dan? Dan beginnen we er niet aan. Daan Quakernaat gebruikt hiervoor de kathedralen metafoor en ik vind het een mooie. Hij stelt dat wij bang zijn geworden voor risico en geen kathedralen meer bouwen, of nauwelijks. We zijn bang om de controle te verliezen en willen liever zekerheid vooraf.

Eerlijk is eerlijk, daar ben ik ook van, maar daarnaast weet ik dat projecten niet zonder passie kunnen. Een droom verwezenlijken, een project realiseren is sowieso een avontuur dat vol zit met onverwachte wendingen en tegenslagen. En juist die passie, de wil en doorzettingsvermogen om te slagen met iets dat belangrijk voor je is, zorgt dan dat je doorgaat. De controle gaat over stappen, planningen, procedures en cijfers; dat gaat over tools, over het zien van de weg. De passie gaat over het volgen en volhouden van de weg. Beide hebben elkaar nodig; het één kan niet zonder het ander.

Ken jij jouw droom, jouw kathedraal?
Go for it! Plavei de weg en laat je niet weerhouden door de gaten, kruispunten en ongeasfalteerde stukken die je zeker tegen gaat komen.

De vakantieperiode breek aan. Ondanks de corona maatregelen, hoop ik dat we naar het buitenland kunnen. Daar zal ik ongetwijfeld de koelte en rust van een kathedraal opzoeken en mij vergapen aan al het moois dat er te zien is.

Ik wens je een heerlijke zomer.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.