Laten we het proberen vieren

Fixed- versus growth mindset

17 sep 2021

Loopt jouw project weer in de soep?

Dan kan het zomaar zijn, dat je denkt: Ik heb gefaald, dus ik ben een mislukkeling.

Laten we die gedachte even onder de loep nemen. Dat kan een hoop frustratie schelen.

De gedachte van mislukken past bij iemand met een vaste mindset. Diegene is ervan overtuigd dat kwaliteiten vaste eigenschappen zijn en dat die eigenschappen verantwoordelijk zijn voor succes. Eerder behaalde goede resultaten worden dan ook gezien als een deel van de eigen identiteit. Daardoor worden uitdagingen, kritieken en successen van anderen vaak als een bedreiging gezien. Het is duidelijk dat die (onbewuste) zienswijze niet gaat helpen om met een doel aan de slag te gaan. De kans is groot dat je er niet eens aan begint, dan kun je tenminste ook niet falen.

De huidige afrekencultuur waarin alles meetbaar wordt gemaakt en elke fout direct publiekelijk wordt afgestraft, helpt daar ook niet bij.

Misschien was het voor iemand als Thomas Edison, de uitvinder van de gloeilamp, wel prettig dat verspreiding van nieuws minder voortvarend ging. In ieder geval experimenteerde hij er op los en had daar, naar verluidt, geen enkele moeite mee: “Ik heb niet gefaald, ik heb simpelweg tienduizend manieren gevonden die niet werken.” Deze denkwijze zorgde ervoor dat Edison zijn mislukkingen zag als onderdeel van een langere weg naar succes.

Natuurlijk was het leven toen anders, maar ik zie hem als lichtend voorbeeld voor wat psychologe Carol Dweck een groei mindset noemt. Mensen met een groei mindset geloven dat je verder kunt ontwikkelen door te leren van ervaringen, door er moeite voor te doen. Ze geven niet op als ze falen.

De meeste mensen zitten ergens tussen een groei- en een vaste mindset. Maar zodra doelen en projecten ter sprake komen, hebben breinen vaak de neiging naar de vaste variant om te buigen. De wens is toch instant succes. In één rechte lijn naar het resultaat. En juist dat is onhandig. Dat idee alleen al, maakt de kans op uit- of afstel groot. Projecten zijn namelijk altijd uniek en altijd doen zich obstakels voor en omstandigheden die veranderen. Er is nooit een rechte lijn. Dat maakt het zo uitdagend. Er is zelden één goede weg. De enige weg om te slagen, is het doel voor ogen houden en plezier vinden in het proberen, in het doen. 

Dat is wat bij mij voorop staat als je samen met mij aan je project wilt werken. Plezier in je project en steeds stappen nemen op weg naar het bereiken van de doelen die jij zo graag wilt.

Carol Dweck adviseert om ‘proberen’ te vieren. Laten we dat omarmen.

Als jij met plezier in plaats van frustratie aan je project wilt werken, dan spreek ik je graag.

 

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.