Projectsucces kan niet zonder momentum

The man who should have been Bill Gates

24 sep 2021

Eind jaren zeventig woedde een computerstrijd om de consumentenmarkt.  Apple was voorloper, maar ook voor IBM werd het duidelijk dat er miljoenen te verdienen waren. IBM liep echter achter op dat gebied en had geen tijd meer om zelf ontwikkelwerk te doen, dus gingen ze de boer op. Ene Gary Kildall had juist in die tijd een besturingssysteem ontworpen waarmee een  computer voor consumentengebruik binnen handbereik lag.  Hij had dus goud in handen, maar pakte het niet handig aan toen  IBM hem benaderde. Niet veel later greep Bill Gates die kans wel vol aan.

Het zou hem geen windeieren leggen. Bill kocht hij QDOS van Gary. QDOS stond voor Quick and Dirty Operating System. Dat zegt genoeg over de aanpak en prijs.  QDOS werd MS DOS en later Windows.

Met Gary Kildall is het minder fortuinlijk afgelopen. Hij scheidde, ging aan de drank en overleed jong. 

Fascinerend  hoe falen en succes zo dicht bij elkaar kunnen liggen.

Gary is de man die Bill Gates had moeten zijn. En natuurlijk ben jij ook liever een Bill dan een Gary. Niet zo extreem, maar ook  jij wilt gaan voor succes, dat jouw slimme ideeën een verschil maken in de markt waarin jij opereert. Toch lukt het vaak niet om er mee aan de slag te gaan. Je werkt hard en ondertussen zie je dat concurrenten de markt veroveren met een soort gelijk idee. Jij blijft de Gary.

Ik gun je van harte om de Bill te zijn. Niet makkelijk, wel een boost voor jezelf en je bedrijf.
Of zoals het filmpje over Gary eindigde met de les die we hieruit zouden kunnen trekken: “Make the most of every opportunity”.

Als jij aan de slag wil met jouw kansen, maar het wil nog niet erg vlotten, dan spreek ik je graag.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.