Paniek in je project? Zoek de routine

Bladblazers

21 okt 2021

Daar zijn ze weer: de mannen en vrouwen die hark en bezem resoluut terzijde schuiven en kiezen voor het gemak van de bladblazer.

Een foto van zo’n gemakzoeker prijkt op de homepage van Hornbach. Met onverschrokken blik temt zij de bladeren en jaagt ze bij elkaar. No mercy.

Sinds een aantal jaar profileert Hornbach zich als dé project bouwmarkt. Niet alleen voor de tuin, maar ook voor keukens, badkamers en andere verbeteringen in en om het huis. Verbeteringen die met recht projecten kunnen worden genoemd. Toch denken de meeste mensen bij projecten al snel aan blikvangers zoals een snelweg, een informatiesysteem of een kantoorpand.  

Maar het gros van de projecten heeft niet zo’n omvang. Een project duidt slechts op een tijdelijke manier van samenwerken, gericht op het realiseren van een uniek resultaat dat bijdraagt aan het behalen van bepaalde doelen, zoals dat kantoorpand maar ook bijvoorbeeld een nieuwe keuken om heerlijke maaltijden te kunnen bereiden.

Bladblazen is dan weer geen project. Het draagt wel bij aan het winterklaar maken van de tuin, maar is op zichzelf een routineklus.
Elk jaar hetzelfde.
Vandaar ook die onverschrokken blik. Geen twijfel mogelijk; die bladeren liggen straks bij elkaar. Net als vorig jaar.

Projecten daarentegen zijn veel ingewikkelder, juist vanwege het unieke karakter. Een ‘paniek blik’ is dan ook geen uitzondering. Teruggrijpen naar standaard oplossingen kan namelijk niet en dat maakt het creatief, maar ook spannend en veel stoerder eigenlijk.

Maar ook in een project zit een stuk routine, een zelfde soort aanpak voor elk project. Je doorloopt telkens een aantal stappen, waardoor de weg voorspelbaar wordt. Stap voor stap tot aan het einde.

Dat klinkt als een geruststellende gedachte en dat is het ook. Natuurlijk ben je er dan nog niet. Maar die stappen geven wel een kader. Een uitgangspositie om met het project te beginnen of om het toch weer op te pakken, nadat je de zin erin eerder was verloren.

 

Verlang jij naar een meer ontspannen blik op jouw project, dan spreek ik je graag!
Stuur mij een bericht (info@tanjacornelissen.nl). In een vrijblijvend kennismakingsgesprek onderzoeken we samen welke begeleiding jou het beste past.

 

 

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.