Zwetend naar de deadline

Typekamer syndroom

12 nov 2021

Tot laat in de vorige eeuw bevolkten accurate dames de typekamers van de meeste bedrijven.
Accuraat en ijverig waren ze,  maar ook behoorlijk gestrest. De enorme werkdruk was  een veelvoorkomende klacht. Dat lag meestal aan de heren. De heren die de typekamers niet bevolkten, maar bandjes en aantekeningen aanleverden, die liever gisteren dan vandaag moesten zijn omgezet in een foutloos exemplaar.  

Verder delegeren was onmogelijk, dus konden de dames niet veel anders dan zich uit de naad typen om de deadline van de heren te halen. Dit werd het typekamer syndroom genoemd; de laatste schakel in het proces. De schakel die niet verder kan delegeren en daarmee vaak wordt aangesproken op stiptheid van levering.

De typekamer bestaat niet meer. De laatste schakel wel.

Geen bandjes en aantekeningen meer, wel prachtige plannen van bazen en directies.
Plannen die soms door jou moeten worden uitgewerkt.  Vaak naast je gewone werk.

De baas is enthousiast en wil bovendien zo snel mogelijk resultaat,  want dat is al min of meer toegezegd. Jij bent minder enthousiast,  want het is niet zo dat je niets te doen hebt.  Toch hoor je jezelf antwoorden dat als alles meezit,  het resultaat er binnen acht weken kan zijn. Natuurlijk voeg je  direct toe dat dit alleen mogelijk is als iedereen beschikbaar is, het met elkaar eens is, niemand ziek wordt, de onderdelen op de plank liggen, het weer mee zit, …..

De witte voetjes trappelen, maar de zondebok krabt al aan de poort.

Je hebt je nu gecommitteerd om het in acht weken te doen. Ook al heb je het volledig genuanceerd. Over het algemeen horen bazen die nuance niet, ze horen de ‘maren’ niet. Ze horen alleen die acht weken. Want ook zij voelen de hete adem van het systeem.

Hoe logisch ook, laat je nooit verleiden tot inschattingen voor de snelst mogelijke optie. Want als de geest uit de fles is, krijg je hem er nooit meer in. Dan blijft het acht weken en is de kans op falen levensgroot. Dat weet jij ook en alleen al het vooruitzicht van de zondebok zorgt voor stress en spanning.

Mocht de vraag over het beste scenario komen, het scenario waarin alles meezit en je kunt niet aan een directe schatting ontkomen, geef dan aan dat het een moeilijk project is, dat er nog veel onduidelijk is. Houd daarbij altijd een ruime marge, zowel in tijd als in geld.  

Zorg dus dat je jezelf niet al bij voorbaat in de positie van de zondebok manoeuvreert.  

Beter nog: eerst denken, doorvragen, tijd inruimen. Dan pas toezeggen.

Ook een mogelijkheid: plan een VIP Focus sessie (https://www.tanjacornelissen.nl/vip-focus/) om samen met mij een haalbaar plan voor je project te smeden. 

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.