Binnen no-time de hele verbouwing in de prullenbak

Waarom willen we dit ook alweer?

26 nov 2021

Ja, waarom eigenlijk? De manager en de senior kijken elkaar vragend aan en staren dan weer naar de tekening. Het blijft stil. We zitten in de kamer van de manager. Onderwerp is de vraag om de gewenste verbouwing te begeleiden. Het gaat om verbouw van een aantal kamers op de afdeling. Voor ons liggen verse ideeën en een prachtig ontwerp op schaalniveau. Het hoeft alleen nog te worden uitgevoerd.

Het begon met een enthousiast plan, met de bevlogenheid om de indeling van de afdeling prettiger en efficiënter te maken. Al snel volgden voorstellen en een tekening. En nu is dus het moment voor de verbouwing. Al luisterend en kijkend begrijp ik steeds minder van het plan. Voorzichtig vraag ik nog eens naar het eigenlijke probleem en opper een alternatieve oplossing. Een oplossing die door de voortvarende aanpak in de blinde vlek is verdwenen. En nu hangt de waarom-eigenlijk-vraag boven de tekening. Waarom willen we deze verbouwing eigenlijk?

Het bleef stil en vlak daarna viel de beslissing om het project af te blazen. Verschuiven en verplaatsen bleek voldoende voor het doel. Zo was binnen een half uur het plan van tafel en waren tienduizenden euro’s bespaard.

Toegegeven, dit is een uitzondering, maar blinde vlekken zijn de werkelijkheid van alledag.
En ja, het is heel normaal en overkomt jou en mij ook. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat het zo verleidelijk is om direct over te stappen naar de actie, waardoor we de reden vergeten. Dat we al met plannen bezig zijn, zonder dat we echt duidelijk hebben wat we eigenlijk willen bereiken. De logische vraag die – gek genoeg – vaak als eerste opkomt is niet waarom, maar ‘hoe?’.

Dus voordat je in de actiestand schiet, sta even stil bij hetgeen je eigenlijk wil bereiken. Klinkt simpel, maar is niet makkelijk en gebeurt te weinig en dat kan zomaar tot een kostbaar en tijdrovend project leiden, dat soms helemaal niet nodig had hoeven zijn.

Eerst denken en dan doen, daar ben ik van. Dat is waar we mee aan de slag gaan tijdens een VIP Focus. Een paar uur met de ‘benen op tafel’ om een stevige basis te bouwen voordat je begint. Zodat de voorwaarden om het project te laten slagen duidelijk zijn. Je weet dan wat het eindplaatje is, hoe je daar kunt komen en wat je daarvoor nodig hebt.
Geïnteresseerd? Ik denk heel graag met je mee om het project – dat je naast je gewone werk moet doen – te laten slagen.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.