Stel een grens

Wens van de gedachte

10 dec 2021

‘Morgen doe ik niets’ staat op de tas. Ik vraag me af welke boodschap de ontwerper heeft willen meegeven.
Is het een nonchalante variant op een tas van Louis Vuitton, Hermès of Chanel? Om zo te laten weten dat je succesvol bent, want druk, maar dan slechts door geschreven woorden.

Of is het een belofte voor de eigenaar zelf? Een doekje voor het bloeden. Vandaag moet ik nog hard werken, maar morgen is het klaar, dan hoef ik niets te doen.

In ieder geval is het de ultieme uitsteltas. Morgen gaat het anders. Waar de meeste voornemens gaan over dingen die morgen juist wel gaan gebeuren, is dat hier niet het geval; morgen doet de eigenaar niets. Maar – net als met de meeste andere voornemens – zou dit ook weleens de wens, als vader van de gedachte, kunnen zijn.

Druk zijn als gevolg van de lawine aan informatie, aan activiteiten, aan vragen, waar geen einde aan lijkt te komen. Je laten meesleuren door de dingen die op je pad komen. Of zoals Remco Claassen het verwoordt: als je geen plan maakt voor je eigen leven, word je onderdeel van andermans plannen.

Ja, het is druk en ja, je werkt hard en de vraag is of er ooit een moment komt dat alles af is en je niets hoeft te doen. De onderliggende vraag is dan ook of je ook druk bent met de goede dingen.
De dingen die belangrijk voor je zijn, de dingen waar je blij van wordt. En daar zit direct de moeilijkheid. Je moet dan keuzes maken, prioriteiten stellen en dat is niet altijd even makkelijk. Vaak vluchten we dan in een grote hoop van taken, zoals het opschonen van de mailbox of het organiseren van een kerstborrel.

Gevolg: je houdt dat opgejaagde gevoel. Want de stroom blijft doorgaan en de dingen die je had willen doen, die belangrijk voor je zijn, die heb je weer uitgesteld. Dus die moeten ook nog een keer.

Hoe dan wel?
Bedenk elke dag  drie dingen die je echt wilt hebben gedaan. Begin daarmee, dat zorgt ervoor dat je een tevreden gevoel kunt overhouden. En doe eens gek en zeg daarna: vandaag doe ik niets meer.

Er is altijd zoveel te doen. Je moet prioriteiten stellen en dat moet je onder de knie krijgen. Wil je dat ik met jou op zoek ga naar die prioriteiten? En dat ik jou help je grenzen te stellen en te bewaken? Stuur me dan een DM, dan maken we een afspraak.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.