Naar binnen luisteren

Race tegen de klok

24 dec 2021

Wiskunde studenten van de universiteit van Sheffield hebben de oplossing berekend voor de perfecte kerstboom. Ze hebben een formule bedacht zodat je binnen enkele seconden de ideale hoeveelheid slingers, ballen en lichtjes weet die daarvoor nodig is. Zelfs de lengte van de piek is berekend. Je hoeft alleen de hoogte van de boom in te vullen en de getallen rollen eruit.

Heel handig, want een kerstboom zonder styling en gebalanceerd uiterlijk, lijkt iets uit een ver verleden. Voor dit jaar komt de formule te laat, want de kerstbomen stonden al in veel huizen toen Sinterklaas nog niet eens de aftocht had geblazen.    
Maar voor volgend jaar lijkt mij dit de nieuwe norm.

Nu liggen er andere hoofdbrekens. Met het werk is het een race tegen de klok.  Alles moet afgerond, alsof het over pakweg anderhalve week niet gewoon verder gaat. En steeds komen er onverwachte taken bij, als duveltjes uit een doosje. Tussendoor ook de online kerstborrel waar, met cijfers en een virtuele toast, het jaar wordt afgesloten.

Dan het thuisfront. Hoofdbrekens over het lockdown kerstdiner. Wie komt er? Wat te maken? Was hier ook maar een formule voor. Gelukkig staat de boom. 

Op de achtergrond vertellen kerstliederen over thuiskomen en stille nacht. Thuis zijn we al maanden, maar stil zeker niet.

Stil lijkt ook iets uit een ver verleden. Toch hoort stil bij december, als de piek bij de boom en Ernie bij Bert. December als moment voor reflectie, voor verstilling, voor inkeer en keuzes maken. Een terug- en vooruitblik; een blik voorbij de cijfers.

 

Tijd om te luisteren naar het innerlijk kompas. Wat wil je meenemen of juist achterlaten? Wat vind je belangrijk en hoe stel je dan prioriteiten? Dat is waar het nu mee mag eindigen in de laatste dagen van het jaar.

 

Maar tegelijkertijd mag daar ook alles mee beginnen. Niet alleen bij de start van het nieuwe jaar, maar elke dag weer. Elke dag jouw invulling, jouw prioriteiten binnen de context van het leven zoals het zich om je heen ontvouwt. Daar is geen formule voor nodig. Alleen stil staan en jouw innerlijk weten. Maak er iets moois van.  

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.