Met de bezem door je werk, komen nieuwe inzichten vanzelf

Een nieuwe start begint met overzicht

21 jul 2023

Sinds kort check ik NOS.nl opvallend vaak. Een beetje sensatielust valt daarbij niet te ontkennen. Het kabinet valt, bewindslieden vertrekken, potentiële partijleiders ‘worden genoemd’ of schuiven zichzelf naar voren. Elke dag weer: wie gaat en wie blijft. Het verstandshuwelijk is geklapt en de scherven worden geruimd. Naast ongerustheid over stilstand, klinken ook andere geluiden over ontstane ruimte, frisse wind en een nieuwe start.  

De bezem raast door politiek Den Haag. Misschien kun jij de bezem lenen, zodat ook jij in het najaar een nieuwe start kunt maken.  En dan bedoel ik niet door het opruimen van al je paperassen en dossiers. Dat doe je ongetwijfeld al elke zomer. Dat is ook fijn, want dan zit je na de vakantie achter een opgeruimd bureau. Dat geeft lucht, maar dat is niet wat ik bedoel. Want voordat je het weet, zit je weer in de waan van de dag. Is je bureau weer net zo vol als daarvoor en de vakantie vergeten.

Nee, ik bedoel – net als nu in de politiek – een grote bezem door jouw werk. Waarbij je er met een frisse blik naar kijkt. En dan zonder jouw kenmerkende nuancering dat het allemaal wel meevalt en het gedoe er nu eenmaal bij hoort. Het is te veel, te complex en te ondoorzichtig om nog leuk te zijn.

Als je de bezem er door haalt, ontstaat ruimte voor de dingen die jij belangrijk vindt. Voor waar jij plezier in hebt  en wat ook nog eens een bijdrage levert aan de organisatie. Ook belangrijk, ja toch? Wat staat er in de weg dat opgeruimd moet worden om juist die dingen te kunnen doen?

Dat begint met overzicht. Wat is er eigenlijk allemaal? Om dat écht helder op een rijtje te krijgen, zou je mij natuurlijk even moeten invliegen. Zelf kijk je niet voorbij je blinde vlekken en juist die zijn voor mij duidelijk. Ik kan je wel vast vertellen hoe we dan starten.

Jij vertelt, ik luister. Alles wat er ligt en in jouw hoofd zit, komt op tafel.
Wat kan direct weg (andermans prioriteiten waar je niet achter staat bijvoorbeeld).
Wat kun je meteen doen.
Wat wil je opslaan voor later.
Wat ga je in het najaar oppakken en moet een plekje in de agenda krijgen (de dingen die jou weer lol in je werk geven).
Het woord zegt het al: Opgeruimd geeft ruimte. Net waar het nu om gaat in Den Haag.

Een geëmotioneerde Jesse Klaver kondigt een nieuw huwelijk aan: groen en rood gaan samen verder. De geruchten gonzen door de media. Frans Timmermans kondigt aan lijsttrekker te willen worden, premier zelfs. Ben benieuwd. Morgen maar weer kijken hoe dit verder gaat. Beter: ik ga nu direct even kijken.

Wie denk jij dat de lijsttrekker gaat worden?

 

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.