Waarom makkelijk doen, als het ook moeilijk kan?

De oplossing is simpeler dan gedacht

4 aug 2023

Als er ook maar één stuurgroep op de ‘kapsalon’ was gezet, dan was ie er nooit gekomen. Je weet wel, de kapsalon, die vette hap die zo’n enorm succes is. Niet alleen in Nederland, maar ook in Indonesië, Hongarije, Polen en zo nog wat landen. Stel je de eindeloze sessies voor over de ingrediënten, de verantwoording, uitgebreide rapporten en instemmingsprocedures. Om over de taskforce maar te zwijgen. Of de werkgroep.

Gelukkig voor de liefhebbers was de bedenker niet iemand uit jouw organisatie, maar een kapper die zijn favoriete maaltje liet samenstellen uit ingrediënten die hij lekker vond.
Geen werkgroep of procedure voor nodig.
De rest is historie. Het werd een groot succes tot ver over de landsgrenzen.

Ik snap het als jij regelmatig snakt naar wat meer kapsalon in je organisatie. Want in die eindeloze stroom van processen, rapporten en werkgroepen zie jij vaak allang wat er moet gebeuren. Een paar uurtjes werk, een dag misschien, en het is opgelost. Je krijgt weer een opdracht – een ingewikkelde opdracht, hoor je – maar jij ziet meteen hoe eenvoudig de oplossing eigenlijk kan zijn. Als het aan jou lag, zou jij ‘m in een middagje voor elkaar hebben.

Dat voelt wat controversieel. De diverse stakeholders willen natuurlijk graag meegenomen worden in het proces, dus die wil je niet passeren. En misschien, denk je, zie je iets over het hoofd. Is het toch complexer dan jij nu ziet.

Die complexiteit zit vaak in de organisatie, niet in jouw opdracht.
Met al jouw ervaring, doorzie jij júist wat er echt aan de hand is en hoe het kan worden opgelost (simpeler dan ze denken).

Als jij ziet dat het simpel is, dan ís de kans groot dat het ook simpel is.
Durf dat te geloven. En kom in actie. Gooi die shoarma en sla over die bak friet, bij wijze van spreken. Stel zelf even snel dat rapport op, maak het voorstel en voer uit wat er zo simpel uitgevoerd kan worden.

Zij maken het dan moeilijker dan nodig is. Laat dat maar zien.
Het kan zijn dat het een schok veroorzaakt, maar dat komt wel weer goed. Belangrijker is dat je de complexiteit doorprikt, en vooral: dat er daarmee wat lucht en actie komt in die berg werk die er op jouw bordje ligt.

Doen? En als je aarzelt, stuur me dan eerst even een DM!  

De bedenker van de kapsalon is recentelijk overleden. Het product dat hij heeft achtergelaten zeker niet. De schotel schijnt nu zelfs een hype te zijn onder de elite van Kathmandu in Nepal.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.