Laat jij anderen je werkdag invullen?

“Laat mij dat maar doen, want ik ben toch thuis”.

1 sep 2023

Regelmatig doe ik de deur open voor bezorgers. Bied ik aan om even iets te doen of te halen. En laat ik mij storen door iemand met een vraag of een leuk verhaal. JA zeggen geeft mij een goed gevoel. Zeker op de korte termijn.

Voor de lange termijn werkt dat schuiven met mijn eigen werkzaamheden natuurlijk niet.  De vrijheid als zelfstandige wordt dan een struikelblok.

Toch weet ik zeker dat dit niet alleen voor mij als zelfstandige geldt, maar ook voor jou in loondienst. Niet in de zin van pakjes ontvangen of iets dergelijks, maar wel in de zin van je laten afleiden van je werk. Baas en collega’s komen aan je bureau met vragen en verzoeken. Steeds zeg je JA, bijna zonder erbij na te denken. Je staat bekend als een betrouwbare vraagbaak en iemand die altijd klaar staat voor een ander. Mensen zijn blij met je en dat voelt goed.

Je kan ook denken: wat vervelend dat je een calamiteit hebt, maar dat is nu even niet mijn probleem. Maar dat denk je niet. Dat durf je zelfs niet te denken. Je staat direct al klaar in de startblokken.

Dat geeft voldoening, maar niet op de langere termijn. Want het werkt niet al te best voor de resultaten die je wilt halen of waarvoor een deadline is afgesproken. Een strakker plan kun je dan goed gebruiken, omdat er dan simpelweg minder ruimte is om alle afleidingen toe te laten. Dan wordt het eenvoudiger om te zeggen dat je graag wilt helpen, maar nu even niet.
Dat plan kan ik samen met je maken. Gewoon twee uur samen zitten en je werk staat weer op de rails, inclusief een strak stappenplan.

Maar zelfs met een strak plan, is het een uitdaging om trouw te blijven aan dat plan. Ook daar kan ik je bij helpen door de juiste woorden te kiezen, waardoor je de ander niet in de kou laat staan en jij je aan je plan kunt houden. Zodat je toch resultaten boekt en niet in het weekend door hoeft te werken om jouw eigen taken alsnog af te krijgen.

De telefoon gaat. Ik besluit niet op te nemen. Mijn agenda is geblokt voor dit stuk aan jou.    

 

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.