Van een landgoed manager verwacht je toch iets anders

De rentmeester is nu landgoedmanager geworden

8 sep 2023

๐——๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ, liet de gids ons weten op een landgoed diep in het zuiden van Brabant. De rentmeester bestaat trouwens zelf nog wel, maar zijn functie niet meer, want die heeft hier plaats gemaakt voor die van landgoedmanager. Met het prachtige Brabantse accent klonk landgoedmanager aardig, maar rentmeester beter.

๐—›๐—ฒ๐˜ ๐˜„๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฟ๐—ผ๐—ฒ๐—ฝ๐˜ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—บ๐—ถ๐—ท ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ฑ๐˜†๐—น๐—น๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐—ต ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฒ๐—น๐—ฑ ๐—ผ๐—ฝ. Het beeld van een beheerder in een tweed jasje met alpinopet en grote laarzen. Met schrijfblok en potlood. Het tweed jasje is nu vast ingeruild voor een strak pak. De grote laarzen voor bijpassende schoenen. De laarzen komen alleen nog tevoorschijn op regenachtige dagen. Het schrijfblok heeft plaats heeft gemaakt voor een berg formulieren op de computer. De rentmeester is manager geworden.ย 

๐—ฉ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜„๐—ฎ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐˜๐—ผ๐—ฐ๐—ต ๐—ถ๐—ฒ๐˜๐˜€ ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€. De rentmeester is vast goed in zijn vak, maar landgoedmanager klinkt als andere koek. De naam alleen al schept andere verwachtingen. Het moet ongetwijfeld sneller, efficiรซnter en ingewikkelder.

๐—ข๐—ผ๐—ธ ๐—ท๐—ผ๐˜‚๐˜„ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„๐—ฒ ๐—ฟ๐—ผ๐—น ๐—ฏ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐˜ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜„๐—ฎ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ. Je herkent het gevoel dat die landgoedmanager moet hebben: je hebt een andere functie of een ingewikkelde opdracht gekregen en je voelt alle ogen op je gericht. De verwachtingen zijn hoog gespannen en je loopt op je tenen om die verwachte verwachtingen waar te maken.

๐——๐—ฎ๐˜ ๐—ด๐—ฎ๐—ฎ๐˜ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐˜ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ๐—ถ๐—ด, ๐˜๐—ผ๐˜๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐—ฒ๐˜, omdat het te veel of te complex is geworden. Maar je laat niets merken natuurlijk, want dan val je door de mand, dat weet je zeker. Dan ziet iedereen dat je niet op deze functie thuis hoort.

๐—˜๐—ป ๐—ถ๐—ธ ๐˜‡๐—ถ๐—ฒ ๐˜„๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐—ถ๐—ท ๐—ป๐˜‚ ๐—ป๐—ผ๐—ด ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐˜‡๐—ถ๐—ฒ๐˜: ๐——๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ฎ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐˜„๐—ถ๐—ธ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ, want stress maakt vooral dat je blikveld vernauwt en de oplossing steeds verder weg ligt. Het wordt dan een soort neerwaartse spiraal. Je voelt je die gewone ouderwetse rentmeester van wie iedereen ineens verwacht dat je je als landgoedmanager gedraagt, en je bent als de dood dat ze je in je tweed jasje zullen zien.ย 

๐—๐—ฒ ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ผ๐—ผ๐—ณ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜„๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ถ๐—ท๐—ป๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜, ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ต๐—ฒ๐˜ โ€˜๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ปโ€™, ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฒ. Echt waar. En dat is nergens een probleem. Je moet als rentmeester – sorry: landgoedmanager – oneindig veel dingen in de gaten houden. Logisch dat je niet alles weet en niet overal meteen goed in bent.
Dan kun je door blijven modderen. Je kunt ook even twee uurtjes met mij gaan zitten. Daarna staat jouw werk weer helemaal op de rails! Kun jij in alle rust en vertrouwen gewoon weer lekker verder werken.ย ย 

๐—๐—ฎ๐—บ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐—ธ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ, ๐˜‚๐—ต๐—บ ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐—ด๐—ฒ๐—ฟ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐—ฏ ๐—ด๐—ฒ๐˜‡๐—ถ๐—ฒ๐—ป. Ben benieuwd of hij het tweed jasje daadwerkelijk aan de wilgen heeft gehangen, en of hij zich thuis voelt in zijn nette pak. Ik vermoed eigenlijk dat hij een tikkeltje stress heeft van alle verwachtingen die โ€˜menโ€™ van hem heeft. Zal ik โ€˜m eens bellen, en vragen of hij ook twee uurtjes van mijn aanpak wil profiteren?

 

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.