Helaas heeft jouw grote klus geen ‘shared menu’

Een gerecht kiezen hoeft niet moeilijk te zijn

27 okt 2023

Mijn ogen schieten besluiteloos van het ene naar het andere gerecht. Samen met een vriendin zit ik in het Ukrainian Fusion Style restaurant. Een keuken die ik niet ken en waar gerechten als Borsht met pampushki, Lavash syr en Vareniki  op de kaart staan. Gelukkig staat er bij elk gerecht een uitleg. Ze zien er allemaal lekker uit.  

Maar álles van de kaart bestellen, is dan weer niet zo’n goed idee. Dus moet ik kiezen en dat vind ik lastig. Ik ben dan toch een beetje bang om het verkeerde te kiezen. Dat je het bord van de ander ziet en denkt: dat had ik moeten bestellen.   

We maken het onszelf makkelijk en bestellen een shared dinermenu. Een samenstelling van wat het restaurant te bieden heeft en dat in kleine hapjes. Klinkt heerlijk en we hoeven dan bovendien niet echt te kiezen. Zo kunnen we direct door met ons gesprek.

Dan denk ik toch even aan mijn klanten. Die voelen zich bij een grote klus net zo: er staat zo enorm veel op de kaart, en ze hebben geen idee hoe ze moeten kiezen! Als jij in je werk ook zo’n klus onderhanden hebt, weet je wat ik bedoel. De druk om het tot een goed einde te brengen, en ál die grote en kleine keuzes waarvan je de consequenties nog niet kunt overzien… Pampushki. Lavesh syr. Borsjt. 

In die grote klus op jouw bord wil je ook graag een shared besluit nemen. Niet hoeven kiezen en direct door met je project. Want misschien kies je wel de verkeerde richting of voelt iemand zich niet gehoord of gezien.
Helaas.
Bij jouw klus is een shared besluit helaas geen optie. Dus schieten je ogen besluiteloos van de een naar de andere betrokkene. Ieder met eigen belangen en afwegingen. Je luistert naar alle standpunten. En je snapt iedereen.

Dus kies je maar niet. Daarmee kun je ‘direct door’ wel op je buik schrijven. Je hoopt maar dat iemand anders een keuze maakt, zodat je weer verder kunt. Maar net als bij een menukaart, weet je dat ook dat geen goed idee is. Dat de klus daarmee niet vooruit komt. Of er een keuze tevoorschijn komt, waar je het niet mee eens bent en die de voortgang van het project niet gaat helpen.

Kende je maar iemand die je als een soort ober door jouw keuzes heen kon helpen!
Ah, treft dat even. Mijn kennis van de Oekraïense keuken mag dan tekortschieten, maar hoe projecten in hun werk gaan weet ik wél tot in detail. Dus heb je zo’n klus onderhanden, gebruik mij dan even als ober. Hoef je alleen maar een DM te sturen.

De vele gerechtjes namen nogal wat tijd in beslag, vooral omdat het goede gesprek ook de nodige tijd in beslag nam. Uiteindelijk verlieten we als laatsten het restaurant. De bediening was al opvallend aan het opruimen. Gelukkig was de achtergrondmuziek nog niet uitgezet. 

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.