Hulp vragen is het monster in de ogen kijken

Een monster laat zich niet om de tuin leiden

3 nov 2023

‘Spooktacular’ prees een advertentie z’n Halloweenkostuums aan. En ik dacht: dat is iets voor jou! Een griezelige outfit waarmee je onherkenbaar wordt en elk spook of monster op de vlucht laat slaan. 

En eerlijk: ik kan er zelf ook regelmatig wel eentje gebruiken. 

Helaas zijn mijn spoken en geesten sowieso niet gevoelig voor Halloween en ook niet voor griezelige outfits. Ze wonen ongevraagd in mijn hoofd. En soms ploppen ze op. Dan weten angsten – over wat anderen van me vinden of om iets fout te doen – mij te vinden.

Ze horen er een beetje bij. Dat geldt voor de meeste van ons. Maar soms overheersen ze de boel. Zoals bij jou, als je een grote klus hebt gekregen, bovenop al het gewone werk dat er al ligt. Waardoor het overweldigend is geworden en je eigenlijk niet meer ziet wat voor en achter is en hoe je die klus ooit goed zult kunnen afronden.
Je vertelt het aan niemand, want wat zullen ze wel niet denken.

Dat is het moment dat de spoken je niet meer los laten. Ze houden je uit je slaap en zorgen dat je continue stress hebt en bang bent. Bang voor de reactie van je baas of collega’s.
Bang om te falen. 
Dus laat je niets merken. Je speelt mooi weer.

Heb ik ook een tijd gedaan. Best lang, eerlijk gezegd. En natuurlijk ploppen ze nog wel eens op. Maar tegenwoordig kijk ik mijn angsten vaker aan en vraag hulp. Teksten de wereld in slingeren bijvoorbeeld. Echt, dat heb ik jaren niet gedaan. Niets vond ik van voldoende waarde om te versturen. De hand al boven de verzendknop, maar het toch niet doen. Dan trok mijn maag samen bij de gedachte alleen aan wat jij ervan zult vinden. Het stuk verdween in de prullenbak.

Inmiddels weet ik uit ervaring dat het beter is om die angsten aan te kijken en hulp te vragen. Vandaar ook dat deze tekst in je mailbox plopt. Met hulp heb ik beter leren schrijven. En versturen werd simpeler dan gedacht, net als bij dat project dat jou nu zo hoog zit. Maar juist door die stress lijkt alles even belangrijk en is de oplossing in de blinde vlek verdwenen. De griezels hebben het zicht versperd.

Zo’n outfit is trouwens zo gek nog niet om langs de deuren te gaan en lekkers op te halen. Niemand herkent je, dus niemand vindt er wat van. Kun je daarna op de bank met al dat lekkers binnen handbereik en een heerlijke B-film. Met dit weer kan ik geen betere plek verzinnen.

Doe jij aan Halloween?    

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.