Jouw klus duurt langer als de werkelijkheid vaag is

Wat is jouw werkelijkheid vandaag?

10 nov 2023

We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien de dingen zoals wij zijn.
Deze uitspraak op de muur in museum MORE laat ik langzaam op me inwerken. In dit museum wordt modern realistische kunst getoond. Het Realisme als kunststroming waarin gestreefd werd naar het weergeven van de werkelijkheid.

Werkelijkheid suggereert een vaststaand gegeven, iets dat voor iedereen ‘waar’ is. Maar niets is juist minder waar: de werkelijkheid wordt door iedereen anders waargenomen.

Dat geldt niet alleen voor de werkelijkheid in kunstwerken. Ook voor grote kwesties als de situatie in Gaza of kleiner in de standpunten van politieke partijen. En zelfs voor situaties op microniveau in het dagelijks leven.

De werkelijkheid thuis en op kantoor. Deze week nog kwam jouw baas binnen met wilde plannen. Enthousiast vertelde hij erover. In een paar woorden schetste hij zijn idee en wat hij wil dat je oplevert. Hij ziet het voor zich, voor hem is het al bijna werkelijkheid. Maar het is zijn werkelijkheid.

Jouw werkelijkheid is heel anders. Jij ziet wat vage, grove lijnen. Niet eens een ruwe schets.  Wat je moet opleveren, blijft gehuld in vraagtekens. Nog één vraag stel je. Maar de baas moet alweer door, voor hem is het gesprek afgelopen. Je houdt hem niet tegen, want je weet zeker dat hij je een sukkel vindt, als je aangeeft het plaatje nog niet helemaal voor je te zien.  

De kans dat jij niet gaat opleveren wat hij ziet, is daarmee aanzienlijk. Dit gaat niet zomaar goed komen. Dat weet jij ook, maar je gaat toch aan de slag omdat de tijd dringt en omdat je niet wil laten merken dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Het wrange is dat het op deze manier juist langer gaat duren, omdat het resultaat anders is dan de baas had verwacht. Dan moet je bijstellen of opnieuw beginnen.

We zien de dingen niet zoals ze zijn, we zien de dingen zoals wij zijn. Terwijl ik dit stuk schrijf, lijkt het mij een goed idee als elk praatprogramma daarmee zou beginnen. Als een kader voor het gesprek. Sterker nog dat geldt niet alleen voor praatprogramma’s. Ook voor mij zou het goed zijn om dagelijks met die zin te beginnen. Het stemt milder en biedt ruimte om te luisteren, echt te luisteren.

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.