Voor jouw volle hoofd is alles even belangrijk

Hijgend strompelde ik de kerstperiode in

8 dec 2023

Waarom hebben ze al dit heerlijks niet het hele jaar door? Likkebaardend bekijk ik plaatjes in de kerstfolder. Terwijl Sint nog over de daken galoppeert, zijn die boekwerken namelijk alweer op de mat geploft. Mijn ogen dwalen over heerlijke gerechten, kunstig gefotografeerd tegen een donkere achtergrond. Over glitters voor op een dessert of taart en over exclusieve ingrediënten.

De supers hopen dat er flink wordt ingeslagen. Aan mij hebben ze een goede. Het liefst laad ik mijn kar overvol met zoet, zout en andere ongezonde specialiteiten. Laat mij maar schuiven.

Nog niet zo lang geleden laadde ik niet alleen mijn kar, maar ook mijn hoofd vol in de december maand.
De school versieren? Tuurlijk.
Een gerechtje meenemen voor de kersborrel? Ik sta al in de keuken.
Een activiteit verzinnen voor de jaarafsluiting op het werk? Leuk!
Het project afronden? Op mij kan je rekenen.
Hijgend strompelde ik de kerstperiode in.

Laat me raden. Bij jou gaat het net zo. Je wilt niet de afhaker zijn, degene die het niet meer overziet. Je wilt niet kiezen, zodat anderen teleurgesteld zijn of je buiten de groep valt. Uiteindelijk lukt het allemaal wel, maar ten koste van wat?

Kiezen zorgt dan voor ontspanning. Het is geen zwakheid van jou dat je niet alles tegelijk kunt! Het gold zelfs voor president Eisenhouwer (toch niet de minste) in het volbrengen van veel complexe taken tegelijk. Zijn inzichten worden nog steeds gebruikt om keuzes te maken. Hij moest destijds wel prioriteiten stellen, want de dagelijkse stroom aan urgente én belangrijke zaken was anders niet te hanteren. Hij kwam tot de conclusie dat als iets niet vandaag hoefde te gebeuren, er wat hem betreft geen sprake van urgentie was. En iets was pas belangrijk als hij de taak zelf moest uitvoeren en het niet net zo goed door een ander gedaan kon worden. Een doordenkertje uit zijn koker: urgente zaken zijn zelden belangrijk en belangrijke zaken zijn zelden urgent.

Denk daar eens aan als je druk bent om je van je beste kant te laten zien. Als je je hoofd weer eens volstopt met allerlei decemberklussen. Vraag je af of dit de klus is waar je op dit moment het beste je tijd in kunt steken. Of dat je er überhaupt tijd aan gaat besteden.

Al dat lekkers uit de folders is zeker niet belangrijk. Wel een beetje urgent voel ik. Want na december stopt het weer, dan is dat lekkers weer uit de schappen. Gelukkig maar, want daarmee worden de keuzes wat dat betreft  weer een stuk makkelijker.

Laat jij je verleiden door specialiteiten die er alleen in de kerstperiode zijn?

Realiseer jouw doelen

Samen met jou schep ik helderheid in grote en kleine projecten, zodat je in rust en met vertrouwen nieuwe stappen kunt zetten.